25/12/15

Inter-esse

Ευαγγελία Μπασδέκη, Faker Maker, 2005, γλυπτό neon, 16 Χ 45 Χ 10 εκ.


Φρέαρ, Στο βάθος των περιστάσεων, τριμηνιαίο περιοδικό, Οκτώβριος 2015

«Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης είναι που τα πράγματα συναρπάζουν, είναι έντονα, ενδιαφέροντα με την κυριολεκτική έννοια _ inter-esse, βρίσκομαι-ανάμεσα, ενεργώς όντας ανάμεσα στα όντα.»
Στη συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Φρέαρ, ο καθηγητής Λη Μπρέιβερ (πανεπιστήμιο Νότιας Φλόριδας) θίγει απροσδόκητα «βαριές», θεμελιώδεις θέματικές της φιλοσοφικής παράδοσης, τις οποίες δεν χειρίζεται μόνο ως ιστορικός της φιλοσοφίας. Η αντίληψη που αναπτύσει περί υπερβασιακού ρεαλισμού (transgressive realism, βλ. Μπρέιβερ 2007, Μπρέιβερ 2012) διαμορφώνει ένα χώρο όπου η κλασσική προβληματική σχέση ανάμεσα στον επιστημολογικό ιδεαλισμό και τον ρεαλισμό επαναπροσδιορίζεται σε βάση εννοιών όπως η ρευστότητα του είναι εν-τω-χρονω (μέσω Χάιντεγκερ): «Πρόκειται για το παράλογο που οι υπαρξιστές βλέπουν στη ζωή (...), το αλλόκοτο που αποκαλύπτεται από την αγωνία στο Είναι και Χρόνος, το ά-λογο γιατί του Μερσώ που πυροβόλησε τον Άραβα, το γιατί να ξυπνήσει ο Γκρέγκορ Σάμσα από ανήσυχα όνειρα σαν ένα γιγάντιο έντομο και το γιατί να βρίσκεται σε δίκη ο Γιόζεφ. Κ».

Στη συζήτηση αυτή με τον φιλοσοφικά ενήμερο Χαράλαμπο Φύτρα ο Μπρέιβερ θίγει ακόμα τον διαχωρισμό αναλυτικής-ηπειρωτικής φιλοσοφίας αλλά και ηθικού-μεταφυσικού φορέα, και ξεπερνάει αυτό που ονομάζει «επιστημολογικό εφιάλτη του Καντ» διαμέσω της θεωρίας του περί εξελιγξιμότητας του γνωσιακού μας εξοπλισμού: «Δεν είμαστε εγγενώς καλωδιωμένοι σ’ ένα μοναδικό σετ υπερβατολογικών εννοιών: εξελλίσσονται και αλλάζουν συν τω χρόνω, προσαρμόζονται αντιμέτωπες με δυσήνιες εμπειρίες κι απροσδόκητες συνομιλίες». Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει και με ανακαλύψεις, επιστημονικά επιτεύγματα, ή Κουνιανά παραδείγματα.
Ακόμα μια φορά η δουλειά της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Φρέαρ εξαιρετική· όλα αξιόλογα αν και ετερόκλητα κείμενα, από τα οποία θα ξεχωρίσουμε τις συνεντεύξεις των Νανσύ, Βάσκες, Ρονκαλιόλο, Μπρέιβερ, τα δοκίμια των Ζουμπουλάκη και Γιαγκαζόγλου, και την ανθολογία σύγχρονης ισπανικής ποίησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΕΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: