19/11/17

Αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή



Μνήμη Βασίλη Κρεμμυδά
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΜΑΗ

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς ήταν μια πληθωρική και πολύπλευρη προσωπικότητα. Εκρηκτικός και ταυτόχρονα στοχαστικός, αυστηρός και παράλληλα απέραντα φιλικός και μειλίχιος απέναντι σε όσους επέλεγε να αποτελούν τον στενό κύκλο των φίλων του.
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς με τίμησε με τη φιλία του εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, τα τελευταία μάλιστα πέντε με την τακτική εβδομαδιαία παρουσία του στο γραφείο μου, κάθε Τρίτη στις 10:30 ακριβώς. Κι αν τύχαινε κι έλειπα “θύμωνε” και φώναζε μόλις με έβλεπε: “Πού είσαι, Γιάννη, άργησες!”. Κι ακολουθούσαν άπειρες κουβέντες για μια ώρα τουλάχιστον (που συχνά συνεχίζονταν και στο σπίτι του), ανάμεσα σε καπνούς τσιγάρων μέχρι και την τελευταία του επίσκεψη στις αρχές του Οκτώβρη.
Το πρόσωπό του ακτινοβολούσε όταν έπιανε στα χέρια του ωραία βιβλία. Όχι μόνο ποιοτικά στο περιεχόμενο αλλά και αισθητικά άψογα. Ο Κρεμμυδάς γνώριζε πολλά για την παραδοσιακή τυπογραφία, είχε άποψη για την αισθητική του βιβλίου και αποστρεφόταν κάθε έντυπο που δεν ανταποκρινόταν στα κριτήριά του. “Αλλά, δε βαριέσαι”, έλεγε συχνά “ποιος καταλαβαίνει σήμερα;…”
. Και συχνά επαναλάμβανε τους στίχους του Σαββόπουλου:
“αλλάζουν όλα εδώ κάτω με ορμή
τι να καταλάβουν οι φτωχοί”.
Γι’ αυτό και σε κάθε του αφιέρωση, στα δικά του βιβλία που του έβγαζα, τόνιζε την καλλιτεχνική τους πλευρά και χαιρόταν σαν παιδί.
Άνθρωπος ανιδιοτελής, ασυμβίβαστος, με ελεύθερη πολιτική σκέψη, με αγάπη για τον άνθρωπο, τους νέους, την εκπαίδευση. Παιδαγωγός με ευαισθησία, αναπολούσε συχνά τα χρόνια εργασίας του στη Μέση Εκπαίδευση (είχε διδάξει για χρόνια εκτός από το πανεπιστήμιο και στη Σχολή Μωραΐτη), και από αυτή την αγάπη του προέκυψαν και τα τέσσερα παιδικά του βιβλία, που αποτελούν υπόδειγμα του είδους. Προσωπικά, εκτός από αυτά τα τέσσερα, του επιμελήθηκα και άλλα πέντε ιστορικά βιβλία, στα οποία θαυμάζει ο αναγνώστης τη διεισδυτική ιστορική του ματιά και την τόλμη των παρατηρήσεών του.
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς, ένας ακάματος στοχαστής, μπορούσε να εμπνεύσει, να συγκινήσει, να προβληματίσει και να διδάξει. Οι εμμονές του είχαν πάντα την τεκμηρίωσή τους και από την αυστηρότητά του δεν έλειπε ποτέ η καλή προαίρεση και η αναζήτηση της αλήθειας. Τον αγαπούσα ως άνθρωπο, τον θαύμαζα ως προσωπικότητα.
Δεν θα τον ξεχάσουμε.

Ο Γιάννης Μαμάης είναι καλλιτεχνικός υπεύθυνος των εκδόσεων Gutenberg


Δεν υπάρχουν σχόλια: